Tur virtual Rezervatia Peisagistica “La Castel”

Defileul La Castel, situat deasupra văii râului Racovăț, lângă satul Gordinești, este un loc unic. Aceasta este o minune a naturii, moștenită de noi datorită depozitelor multimilionare din vremuri străvechi. Aici puteți descoperi, peisaje care vă mângâie ochii, de asemenea floră și faună bogată și cel mai remarcabil este să auziți legendele locale asociate cu acest loc de la băștinași.

Numele în sine ne face să credem în existența unui castel. Din castel a rămas doar înălțimea stâncilor și amintirile despre o fată frumoasă, întemnițată cândva în zidurile castelului. 

Părinții erau împotriva logodnei tinerei cu iubitul ei și el a decis să o ascundă de părinții săi în castel. Într-o zi senină, proprietarul castelului se întorcea de la vânătoare, era o zi de  sărbătoare pe munte, dar ceva s-a întâmplat în scoarța terestră, și castelul s-a dus sub pământ. Nici o tânără frumoasă, nici un stăpân, nici un castel nu au rămas … doar legenda a supraviețuiti, dar și râul Rakovec ce curge plăcut printre stâncile acestui loc.

Zona de protecție a peisajului La Castel ocupă o întindere de 5 km din valea râului Rakovec. Acesta este un peisaj natural tipic unde poți remarca formațiunile calcaroase de tip recif. Aceste lanțuri de recifi calcaroși sunt împărțiți prin forme carstice de relief sub formă de peșteri ale craterelor, care au apărut sub influența proceselor de intemperii, eroziune, eoliene și carstice. Multe izvoare cu apă cristalină curg din roci. Țărmurile stâncoase sunt acoperite cu pomi de stejar de stejar, cireșe sălbatice, pere sălbatice, arțar de câmp, verigariu (Rhamnus cathartica), porumbar, păducel etc.