Dacă e să comparăm lacul Beleu cu o piatră prețioasă, atunci Văleni și împrejurimile sale – sunt un cadru demn. De-a lungul satului există dealuri pitorești înalte, care sunt deosebit de frumoase la apus. Sunt fascinante, uneori amintind de piramidele egiptene, dar ascund în sine secrete mult mai vechi … Dealurile constau din depozite de nisip, argilă și pietricele. Vechimea rocilor este de până la 4 milioane de ani. Paleontologii au găsit aici oase de mamuți și alte animale dispărute. Unele dintre exemple pot fi văzute în Muzeul Văleni.

Nu departe de sat se află unul dintre cele două canale care alimentează lacul Beleu – gîrla Manolescu. Peste acest canal este întins un pod vechi de lemn. Potrivit legendei, calea către acest pod duce la Petru Rares, fiul lui Ștefan cel Mare, căruia, potrivit legendei, i-a plăcut să se relaxeze și să pescuiască pe lacul Beleu.

O altă atracție a satului Veleni este familia Bejenaru, care face tobe de 30 de ani. Lidia Bejenaru a fost cea care a participat la celebra piesă „Bunica bate toba”, cu care formația Zdob și Zdub a participat la Eurovision.

Și, în cele din urmă, mulți vor fi surprinși de faptul că și Moldova produce petrol … În cantități mici, dar totuși, există mai multe fântâni lângă satul Văleni. Cu toate acestea, nu ar trebui să fim prea fericiți de acest lucru, deoarece producția de petrol amenință echilibrul ecologic al rezervației unice „Prutul de Jos”.