Tur virtual Toltrele moldoveneşti: Feteşti

Сe se numește mica noastră Elveție Moldovenească? Desigur, rezervația peisajului Fetești, situată în raionul Edineț. Aici sunt cunoscute crestele de calcar toltre, în grotele și peșterile cărora sa stabilit omul primitiv.. Ele sunt formațiuni geologice unice. 10-20 milioane de ani în urmă, în acest teritoriu a evoluat o depresiune de munte, mai întâi umplut cu apele tortonului, și apoi marea sarmată. Doar o mică parte a rezervației este situată pe un teren plat; în cea mai mare parte sa întins pe pantele abrupte și abrupte ale grinzilor de toltre care înconjoară Valea râului Drabiște.

Semnul distinctiv al peisajului este stâncile; Galben, Gri, Gri-verde, maro cu pete ruginite, aproape roșii. Acestea sunt decorate cu licheni, care sunt numite plante-Sphinx, deoarece sunt formate din două organisme vegetale diferite — alge verzi sau albastre și lipsite de colorarea firelor de ciuperci.

Unele pârtii ale defileului Fetești seamănă cu craterele lunare. Cu toate acestea, au devenit ca urmare a intervenției umane. Craterele lunare sunt aproape o carieră de calcar.