O listă de recomandări atunci când vizitați Peștera Surprizelor:

  • Nu este recomandat să cobori singur în peșteră. Peștera nu este „turistică” și prezența în ea este periculoasă. Coborârea sigură în peșteră este posibilă numai dacă este însoțită de o persoană competentă cu experiență în trecerea peșterilor.
  • Folosiți echipamente adecvate în timpul coborârii: salopetă din țesătură rezistentă, încălțăminte sport, cască, far. Aveți întotdeauna lumină suplimentară cu dvs.
  • În peșteră este strict interzis să faci zgomote puternice, gunoi, fum, să folosești substanțe ilegale, să folosești monumentul natural ca toaletă publică.

Conform LEGII nr. 1538 din 25 februarie 1998, „Despre fondul teritoriilor naturale, protejate de stat ”, Peștera Surprizelor este un monument natural protejat din categoria monumentelor naturale paleontologice și geologice.

Pentru a vizita peștera, vă recomandăm să contactați clubul de speleo Abis la telefonul +37367693771

Peștera Surprizelor este situată sub raionul Dubăsari, pe malul drept al râului Nistru, la 2 km nord de Criuleni, într-o centură forestieră și este cunoscut încă din anii 70 ai secolului XX, când a fost descoperit de către speologii amatori. Este una dintre cele mai mari peșteri din Moldova, după Peștera Cenușăreasa. Peștera are trei intrări, dintre care două foarte complexe. A fost format ca urmare a schimbărilor tectonice ale scoarței terestre în blocuri de calcar sedimentare. Este o rețea de fisuri în scoarța pământului, fisuri și cavități de până la 5 metri înălțime, până la 1,5 metri lățime, care în unele locuri s-au extins pentru a forma săli încăpătoare (Inelul de Aur, Ascensorul, Metropolitanul, Sala Cinema etc.) etc.), precum și puțuri adânci, uneori chiar periculoase. Lungimea sa totală este de aproximativ 1700 m. Este o peșteră orizontală pe două sau trei niveluri.

Fiind o peșteră mare, menține umiditatea și temperatura constantă. Temperatura medie este de 12-14 ° C peste zero, umiditatea relativă este de 75-80%.

Peștera este bine ventilată, nu conține alte gaze, cu excepția celor conținute în atmosferă la suprafață.

Ca și în alte peșteri de acest tip, flora și fauna nu sunt foarte bogate. Există mai multe micro colonii de lilieci. În plus, au fost găsite și înregistrate mai multe specii de nevertebrate (pseudoscorpii, arahnide, miriapode, crustacee etc.).

Peștera Surprizelor nu are stalactite și stalagmite, dar prezintă un interes sportiv deosebit. Uneori este foarte incomod să te târâi și trebuie să depui eforturi suplimentare pentru a depăși obstacolele. Unele galerii înguste îi dezbrăcă pe cei care sunt îmbrăcați în haine supradimensionate sau au multe buzunare și bretele … Este, de asemenea, trist pentru cei care sunt ușor peste normă la circumferința taliei lor – adesea nu reușesc să treacă prin goluri înguste.

Peștera este o adevărată fabrică pentru atragerea de noi speologi. Acesta este un speleo poligon sportiv de neprețuit pentru trecerile în extreme înguste, precum și un simulator în tehnica excavării blocajelor, în orientare și topografie topografică.

În același timp, peștera are o semnificație estetică pentru peisajele sale neobișnuite, o expresie a forțelor naturii. În ea sunt deschise spre studiu diferite straturi sedimentare ale mării antice, care au acoperit Moldova.

Numai în niciun caz, nu coborâți singuri acolo! Este foarte periculos!