Țipova este un sat din cadrul comunei Lalova din raionul Rezina, Republica Moldova.

Mănăstirea Țipova este o mănăstire rupestră de călugări din Republica Moldova. Este situată pe malul drept al râului Nistru și a fost fondată în secolul al VI-lea. Aici, în secolul al XV-lea domnitorul Ștefan cel Mare s-a cununat cu soția sa Maria Voichița.

În 1776 a început o perioadă de prosperitate și expansiune. Biserica rupestră a fost împărțită între camere, separate prin coloane masive.

În anul 1974 manastirea Tipova a fost luata sub ocrotirea statului. In 1988 branistea Tipova a fost luata in arenda de catre asociatia ecologica-culturala Fenix pentru a se crea aici un impresionant muzeu sub cerul liber. În 1994 lucrul bisericii a fost reluat.

În prezent, mănăstirea este deschisă zilnic. În 2012, restaurarea mănăstirii a fost efectuată.

Pe marginile înalte ale stîncilor pe partea dreaptă a malului rîului Ţîpova s-au păstrat ruinele cetăţii geţilor. În urma săpăturilor arheologice au fost găsite fragmente de amfore şi de ceramică de casă, bijuterii, iar în unul dintre firidele de sub cascadă a fost descoperită placa cu şapte găuri şi un zid de piatră, sub care, conform legendei, se odihnesc rămăşiţele lumeşti ale cîntăreţului de la Dumnezeu Orfeu.