Tur virtual Pădurea “Grădina Turcească”

Grădina Turcească este cea mai estică rezervație peisagistică din Moldova, suprafața acesteia fiind de aproape 224 de hectare. Aria naturală „Grădina Turcească” reprezintă o suprafață cu vegetație forestieră, acvatică și palustră, atribuită la categoria „ecosisteme forestiere de stejar pedunculat (Quercus robur), plop (Populus alba) și salcie (Salix alba) din luncile râurilor”. Cea mai mare parte a teritoriului Grădinii Turcești este ocupată de vechea albie a râului Nistru și pădurile de luncă. Aici cresc plopi, stejari, frasini, salcii și castani de apă. Găzduiește plante rare și relicte: peștișoara plutitoare, castanul de apă, plescăița și altele, cât și colonii de bâtlani.

Istoria “Grădinei Turcești”

Grădina Turcească este una dintre cele mai vechi rezervații naturale nu doar din Moldova, ci și din Europa. O parte a teritoriului parcului național este protejată încă din secolul al XVI-lea. Unii copaci găsiți aici, au peste 100 de ani, iar cel mai bătrân copac din rezervație – un stejar care are peste 280 de ani.

Potrivit legendei, în timpul dominației turcești aici se afla o tabără turcească. Cuceritorii adunau produse alimentare de la localnici și le transportau pe apele  râului Nistru. Iar acum acest parc este un loc grozav pentru plimbări cuprinse de liniștea pădurii.

Cum se ajunge la “Grădina Turcească”?

Grădina Turcească este o arie protejată, situată între satele Leuntea și Copanca din raionul Căușeni, Republica Moldova. Ea este una dintre cele mai frumoase rezervații peisagistice din Moldova, care cu siguranță merită vizitată.